Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit van medewerkers significant toeneemt bij een kortere werkweek. Een voorbeeld van dergelijk onderzoek is de pilot die 4 Day Week Global in het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan met deze en andere opvallend positieve resultaten (klik hier). Mede ingegeven door de krapte op de arbeidsmarkt, zien we ook in Nederland voorbeelden waar dit in praktijk wordt gebracht.
Een in dat verband onderbelichte factor is de impact van het kwalitatieve aspect van de tijd die mensen in hun werk steken. Het gezegde ‘van hard werken is nooit iemand doodgegaan’ klopt feitelijk niet helemaal, maar er zit wel een kern van waarheid in. Lange werkweken hoeven geen probleem te zijn. Zolang ze voldoening geven, kan het ook een bron van energie zijn.
Voldoening hangt samen met het behalen van doelen, die intrinsiek, realistisch en uitdagend maar haalbaar zijn. Dit leidt tot een combinatie van serotonine en dopamine, de basis voor het gevoel van voldoening dat typerend is voor duurzaam succes. Andersom veroorzaakt het ontbreken van dit type doelen, en daarmee van voldoening, een psychische last: het gevoel dat het nooit af is, dat het nooit genoeg is. Het leidt tot voortdurende stress en maakt het moeilijk te ontspannen. Als de lat structureel te hoog ligt en/of niet strookt met de intrinsieke motivatie van de medewerkers die geacht worden die doelen te behalen, ondermijnt dat het potentieel en de mentale gezondheid van mensen. Het gevoel dat je goed bezig bent en de gestelde doelen haalt, blijft dan buiten bereik en dat breekt mensen op de langere termijn op. Dit is een cruciale negatieve factor die meer aandacht verdient.
De oplossing is even duidelijk als effectief: alignment creëren tussen de doelstellingen van de onderneming en de drijfveren van de mensen in de onderneming. Dat doe je door met elkaar in gesprek gaan en afspraken te maken over ambitieuze maar haalbare doelen die gedragen worden door de medewerkers en een zinvolle bijdrage leveren aan het succes van de onderneming.